Työryhmä 7: Suulliset, paperiset ja sähköiset muistot – Keruutavan vaikutus muistitietoaineistoon (kokoontuu perjantaina)
Pj. VTT Jaana Laine (jaana.laine (at) helsinki.fi)
Tietotekniikan kehitys on muuttanut muistitiedon keruuta. Haastatteluaineistojen kokoamista ja analysointia helpottavat digitaaliset äänityslaitteet ja tietokoneohjelmat. Kirjoitetun muistitiedon keruita toteutetaan yhä useammin Internetin välityksellä, jolloin aineisto muodostuu esimerkiksi sähköisistä tekstitiedostoista, verkkolomakkeiden kirjoituksista ja nettikeskusteluista. Perinteisten, paperille kirjoitettujen muistojen osuus saadusta tutkimusaineistosta pienenee.
Työryhmän esitelmissä pohdimme, miten eri tavoin tuotettujen muistitietoaineistojen sisältö ja käyttö poikkeavat toisistaan. Lähestymme teemaa muun muassa seuraavien kysymysten kautta: Mikäli eri tavoin kootut aineistot eroavat toisistaan, niin millaisia vaikutuksia tällä on aineistojen käyttöön ja vertailtavuuteen? Mitä aineistojen eroavuudet kuvastavat – vastaajien tai kielellisen kulttuurin eroavaisuuksia vai itse muistamisen prosessin erilaisuutta? Vaikuttaako verkkokäyttäytymiselle usein oletusarvona pidettävä anonyymiys muistelemiseen ja aiheiden käsittelyyn? Miten eri tavoin tuotetut aineisto säilyvät?
Heinonen, Yrjö
Arkisto ja kenttä nykykulttuurin etnografisessa tutkimuksessa
Round table -keskustelu: Suulliset, paperiset ja sähköiset muistot - pohdintaa ja kysymyksiä
Häkkinen, Antti: Pula-ajan muistot (1999, SKS)
Kilpiö, Kaarina: Kasettimuistot (2010, Musiquitous-tutkimushanke ja SKS)
Laine, Jaana: Puukauppamuistoja-tallennushanke (2011–12, Metsähistorian Seuran ja SKS
Esitelmät ja keskustelu pohjautuvat kolmeen käynnissä olevaan tutkimukseen, joissa käytetään eri tavoin koottua muistitietoaineistoa.